Historia

Kotilaakso Oy on 70 vuotias perheyritys. Toiminta alkoi 1940-luvulla Kylmäkoskella Sotkian kylässä, jossa Yrjö Laaksonen sodasta palattuaan pohti tulevaisuuttaan. Hän päätti perustaa harjatehtaan, jonka nimeksi tuli Yrjö Laaksosen Harjansitomo. Toiminta alkoi 1947. Tuolloin harjoja alettiin valmistaa Laaksosen kotipihalla Sotkian kylässä Kylmäkoskella. Toiminta laajeni pikkuhiljaa ja työntekijöitä palkattiin lisää. Parhaimmillaan tehtaalla työskenteli 28 henkilöä.

Vuonna 1983 Yrjö Laaksonen saavutti eläkeiän ja oli valmis luopumaan yrityksestään. Koska jatkajaa perhepiiristä ei löytynyt, myi Yrjö elämäntyönsä Pekka Kouvolle. Myynti ja hallinto siirtyivät Kouvojen mukana Tampereelle, mutta varasto- ja tuotantotilat säilyivät edelleen Sotkialla. Muutos tapahtui myös yrityksen yhtiömuodossa, kun se 80-luvulla muuttui osakeyhtiöksi ja nimeksi tuli Laaksosen Harjatehdas Oy.

Vaimonsa Ritva Kouvon kanssa he olivat vuonna 1988 perustaneet toisen yhtiön, Euro-Center Oy:n, joka keskittyi maahantuontiin ja toimi muiden kodintarvikkeiden, mm. talous- ja sisustustavaran parissa. Näin juridisesti kaksi erillistä yritystä toimi käytännössä samalla henkilökunnalla ja samoissa tiloissa ja hyödynsi sen mukanaan tuomat synergiaedut. Kouvoilla oli aiemmilta ajoilta jo kokemusta maahantuonnista ja tätä puolta lähdettiin 80-luvulla kehittämään aktiivisesti. Myös yrityksen konekantaa uusittiin ja uusia varastorakennuksia rakennettiin. Seuraavaa sukupolvea alkoi tulla toimintaa mukaan jo 1980-luvulla ja kaikki Kouvojen lapset ovat jossain vaiheessa olleet yrityksen palveluksessa.

Keväällä 2006 tapahtui yrityksen historian toinen omistajamuutos, tällä kertaa sukupolvenvaihdos. Ohjakset Laaksosen harjatehtaassa otti Pekan ja Ritvan poika Janne Kouvo. Samana kesänä yritys sai uuden nimen, Kotilaakso Oy. Nimi kuvastaa paremmin toiminnan luonnetta, joka on paljon muutakin kuin teollista valmistustoimintaa. Lokakuun alussa 2007 tapahtui vielä viimeinen vaihe sukupolvenvaihdoksessa, kahden yrityksen fuusio, jolloin Euro-Center Oy myi koko tavaravarastonsa Kotilaaksolle.

Yhden katon alla on tänä päivänä sekä kodin siivoukseen ja säilytykseen liittyvät tuotteet että myös kodin sisustamiseen ja pienremontointiin sopivia artikkeleita. Uudella vuosituhannella Kotilaakso Oy palvelee jokaista suomalaista kotia ottaen huomioon nykyajan vaatimukset ja tarpeet.

Kuvia vuosien varrelta